Grå stær

 

Grå stær er en fordunkling i øyelinsen. Normalt er øyets linse klar og gjennomsiktig. Dersom det oppstår uklarheter i linsen, kalles det grå stær.

Grå stær er en vanlig øyesykdom. Den kan sees i alle aldre, men forekommer oftest hos eldre. Grå stær oppstår av ulike årsaker, mest vanlig er en ukomplisert aldersforandring i strukturen i øyelinsen. Operasjon er eneste mulige behandling av grå stær.


Det er øyelege Lars Ingvald Johnsen som opererer her ved Nidaros Øyeklinikk. Timer tildeles etter henvisning, man må normalt inn til en forundersøkelse før operasjon. Pasienten betaler egenandel etter offentlige satser.


Operasjon er eneste mulige behandlig av grå stær.  Linseposen som den naturlige linsen ligger i beholdes, og den nye klare linsen settes inn i den naturlige posen.
Operasjonen foregår i lokalbedøvelse og er smertefri. Pasienten kan dra hjem rett etter inngrepet, men kan ikke kjøre bil selv. Det vil normalt ta noen dager før synet er klart etter operasjonen.  Det bør gå 7-8 uker etter operasjon før man kjøper seg en brille hos optiker. Man kan i mellomtiden bruke en "billigbrille" til lesing.