Grå stær

Grå stær er en fordunkling i øyelinsen. Normalt er øyets linse klar og gjennomsiktig. Dersom det oppstår uklarheter i linsen, kalles det grå stær.

Grå stær er en vanlig øyesykdom. Den kan sees i alle aldre, men forekommer oftest hos eldre. Grå stær oppstår av ulike årsaker, mest vanlig er en ukomplisert aldersforandring i strukturen i øyelinsen.

Hos oss opereres vanligvis det øyet man ser dårligst på først, det andre etter ca en uke. Det er øyelege Lars Ingvald Johnsen som opererer her ved Nidaros Øyeklinikk.

Operasjon er eneste mulige behandlig av grå stær. Under operasjonen brukes det en ultralydprobe for å mykgjøre øyelinsen. Denne suges så ut og erstattes med en kunstig linse tilpasset hver enkelt pasient.
Linseposen som den naturlige linsen ligger i beholdes, og den nye klare linsen settes inn i den naturlige posen.

Operasjonen foregår i lokalbedøvelse og er smertefri. Pasienten kan dra hjem rett etter inngrepet, men kommer på en kontroll her ved klinikken dagen etter operasjonen. Synet vil gradvis forbedre seg, og regnes som stabilt etter seks-åtte uker. Man kan i mellomtiden bruke en "billigbrille" til lesing. Øyelegen vil foreslå hvilken styrke den skal ha når man kommer til etterkontroll. Etter åtte uker kan man kjøpe seg en brille hos optiker.